Arhiv: Četrt stoletja podeljevanja najboljših priznanja inovatorjem v SAŠA regiji


Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je na 25. podelitvi priznanj za najboljše inovacije v SAŠA regiji na Velenjskem gradu podelila 5 zlatih in 7 srebrnih priznanj. Na letošnji razpis SŠGZ je prispelo 12 prijav s strani 9 prijaviteljev in 127 sodelujočih inovatorjev. V primerjavi z lanskoletnim natečajem navedene številke kažejo na rahel kvantitativni upad (lani 13 prijav s 153 sodelujočimi inovatorji), vendar po drugi strani kakovost inovacij ostaja na izjemno visokem nivoju.

 

Zbrane inovatorje sta nagovorila predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Tomaž Korošec in mag. Marko Djinović, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Rok Plankelj, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice je povedal, da je rdeča nit in slogan letošnjega razpisa za inovacije »Izbrali smo trajnost« in poudaril, da se tudi v SAŠA regiji zavedajo, da so kakovostne inovacije pomembne za trajnostni razvoj, da so inovacije ključne za konkurenčnost in napredek podjetij ter celotne regije. "Veseli me, da je letošnji razpis prejel številne prijave, ki izkazujejo visoko raven ustvarjalnosti in inovativnosti naših podjetnikov. Trajnostne rešitve, ki so bile predstavljene, dokazujejo, da so naši inovatorji pripravljeni prispevati k bolj zeleni in odgovorni prihodnosti," je dodal.

 

Predsednik komisije za ocenjevanje inovacij dr. Marko Uplaznik je predstavil potek ocenjevanja in povedal, da tudi v letošnjem letu kakovost prijavljenih  inovacije v SAŠA regiji ostajajo na izjemno visokem nivoju.

 

Nagrade sta inovatorjem na slovesnosti podelila predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Tomaž Korošec in direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Rok Plankelj v družbi kulturne ustvarjalke leta 2024 Urške Stropnik Šonc, izjemne likovne ustvarjalke in umetnice ter kapetana državnih prvakov RK Gorenje Emirja Taletovića.

 

Za glasbeno spremljavo programa sta uvodoma poskrbeli dijakinji 3. letnika glasbene smeri umetniške gimnazije Velenje Pia Landeker in Neža Aubreht pod vodstvom Jerneje Grebenšek in Alenke Goršič Ernst. Posebno in prijetno glasbeno vzdušje med samo podelitvijo pa sta pričarala Jena in Aleks, ki tvorita dinamičen akustični duet. Za popestritev dogodka sta poskrbela izjemen harmonikar Robert Goter in voditelj Uroš Kuzman. Za pogostitev so poskrbeli lokalni specialisti MAŠ catering.

 

Na nacionalni nivo so se uvrstile tri najvišje ocenjene prejemnice zlatih priznanj. Nacionalna podelitev bo v okviru Dneva inovativnosti 10. septembra 2024 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

 

Zlata priznanja, ki so se uvrstila na nacionalni nivo:

 

          EOX6 – popolnoma vgradni inteligentni Espresso kavni avtomat z znižanim ogljičnim odtisom (BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.)

          Novi inovativni pomivalni stroji srednjega in premijskega razreda (Gorenje d.o.o.)

          Kuhinjski robot K10 z ergonomičnim izmetom orodja in podaljšano življenjsko dobo motorja (BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.)

 

SEZNAM NAGRAJENIH INOVACIJ

 

ZLATA PRIZNANJA

  • EOX6 – popolnoma vgradni inteligentni Espresso kavni avtomat z znižanim ogljičnim odtisom (BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.)
  • Novi inovativni pomivalni stroji srednjega in premijskega razreda (Gorenje d.o.o.)
  • Kuhinjski robot K10 z ergonomičnim izmetom orodja in podaljšano življenjsko dobo motorja (BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.)
  • “EKO” način polnjenja električnih vozil na javni infrastrukturi (Mega M d.o.o.)
  • Sistem za optimizacijo porabe energije v industriji REDUXI INDUSTRIAL  (Amibit d.o.o.)

SREBRNA PRIZNANJA

  • Uporaba recikliranih steklenih vlaken skozi implementacijo inovativnega RTM procesa (Veplas d.d.)
  • Plovilo za trenerje jadranja (Podkrižnik d.o.o.)
  • Prva pametna podeželska učilnica v Sloveniji (Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje)
  • Aplikacija za planiranje in vodenje investicij (BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.)
  • Dinamična meritev rotacijskega gibanja vrat pečice (Turna d.o.o.)
  • Inovativni koncept razvoja metode za izdelavo transfernega orodja za preoblikovanje pločevine z združitvijo oblikovnih operacij (Gorenje Orodjarna d.o.o.)
  • Nova generacija povezljivih aparatov omogočena z ConnectLife ( Gorenje d.o.o.)

Seznam nagrajenih inovacij z avtorji in obrazložitvami se nahaja v prilogi.
Opis inovacij

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Partnerji projekta so Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem, Javna agencija Spirit  in Gospodarska zbornica Slovenije

 Foto/Video: Lightshade Visuals


Fotogalerija

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.