Arhiv: Oblikujmo nove, družbeno odgovorne podjetniške projekte

V Muzeju usnjarstva v Šoštanju je v organizaciji tamkajšnjega podjetniškega centra Pristop potekal posvet z naslovom Oblikujmo nove, družbeno odgovorne podjetniške projekte v SAŠA regiji. Udeležence posveta sta uvodoma nagovorila vodja podjetniškega centra Pristop Franci Pečnik in direktor občinske uprave Občine Šoštanj Drago Koren.

Arhiv: Vizija Slovenije 2050 podlaga za strategijo razvoja do leta 2030

Arhiv: Vizija Slovenije 2050 podlaga za strategijo razvoja do leta 2030

Strateški razvojni okvir Slovenije je bil nazadnje definiran v Strategiji razvoja Slovenije za obdobje 2005–2013. Ker je veljavnost dokumenta potekla, je Slovenija pristopila k pripravi novega krovnega strateškega dokumenta – dolgoročne strategije razvoja Slovenije. Namen je opredeliti vizijo razvoja Slovenije do leta 2050 in pripraviti strategijo razvoja do leta 2030.

Arhiv: Javno naročanje – ne zapravimo tretje priložnosti!

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) si je prizadevala za nekaj ključnih rešitev, ki bi pomenile bistven premik od sedanjih premalo učinkovitih postopkov javnega naročanja k boljšim procesom v celotni verigi - od predpriprav, postopka javnega naročila in izvedbe naročenega. Vendar ob začetku veljavnosti novega zakona o javnem naročanju (ZJN-3) ostajajo številne nedorečenosti, zaradi katerih dvomimo, da bo novi zakon prinesel resne pozitivne učinke.

Arhiv: Trgotur d.o.o. znova med najboljšimi zaposlovalci v Sloveniji

Arhiv: Trgotur d.o.o. znova med najboljšimi zaposlovalci v Sloveniji

Družba Dnevnik d. d. je na zaključni prireditvi medijskega raziskovalnega projekta Zlata nit deveto leto zapored razglasila najboljše zaposlovalce leta 2015 v Sloveniji. V tokratni izvedbi projekta Zlata nit, ki ga podpirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ekonomska fakulteta v Ljubljani in Združenje Manager, je sodelovalo 82 podjetij, od tega 10 velikih, 34 srednje velikih in 38 malih.

Arhiv: Podjetniški dan na dvorcu Gutenbuchel

Arhiv: Podjetniški dan na dvorcu Gutenbuchel

Lani je v Šoštanju pod okriljem tamkajšnje občine odprl svoja vrata Podjetniški center (PC) Pristop, ki želi ponuditi priložnost mladim in starejšim občanom Občine Šoštanj, Šaleške doline in širše Savinjske regije kot model centra, ki združuje podjetniško misel z družbenim (socialnim) učinkom in omogoča dialog za vprašanja razvoja. V sklopu spomladanskih aktivnosti je PC Pristop organiziral podjetniški dan na dvorcu Gutenbuchel, kjer je sicer od 18. do 28. marca potekala velikonočna razstava.

Arhiv: Občine lahko spet spreminjajo NUSZ – kaj to pomeni za podjetja in podjetnike?

Arhiv: Občine lahko spet spreminjajo NUSZ – kaj to pomeni za podjetja in podjetnike?

Občine po novem lahko sprejemajo nove odloke o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). To jim je vlada omogočila z zakonom o izvrševanju proračunov 2016 in 2017, do zdaj pa so imele »zvezane roke« pri spreminjanju občinskih odlokov, ki določajo NUSZ, kar pomeni, da tudi niso smele spreminjati točk, na podlagi katerih se izračunava NUSZ. Sistem NUSZ tako lahko občine prilagajajo do vključno leta 2018.

Arhiv: Nova javno naročniška zakonodaja – ZJN-3

Arhiv: Nova javno naročniška zakonodaja – ZJN-3

V prostorih SŠGZ je potekal seminar na temo nove javne naročniške zakonodaje (ZJN-3), ki začne veljati 1. aprila. Udeleženci so se seznanili z novostmi omenjene zakonodaje, ki v določenih primerih izboljšuje dosedanjo ureditev, ponekod pa odpira nova vprašanja, na katera bo odgovor dal šele čas.

Arhiv: Približuje se rok za oddajo letnih poročil

Arhiv: Približuje se rok za oddajo letnih poročil

Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, društva in politične stranke morajo, skladno s predpisi, predložiti letna poročila za leto 2015 prek spletnega portala AJPES do konca marca 2016.

Arhiv: Slovenija potrebuje sistemski trojček za pospešitev gospodarske rasti

Arhiv: Slovenija potrebuje sistemski trojček za pospešitev gospodarske rasti

Slovenija je po enem največjih padcev bruto družbenega produkta (BDP) v obdobju 2008-2013 sicer v zadnjih dveh letih gospodarsko okrevala, vendar je naš BDP še vedno 4 % pod najvišjo vrednostjo doseženo v letu 2008. Po drugi strani so investicije kar 40 % nižje od predkriznega obdobja ter v veliki meri odražajo nezaupanje gospodarstva v temelje gospodarskega okrevanja. Nad 10-odstotni delež slabih posojil je kljub sanaciji bank še vedno eden največjih v evro območju. Država ostaja velik lastnik gospodarskih družb.

Arhiv: Delovni obisk generalnega direktorja GZS v Šaleški dolini

Arhiv: Delovni obisk generalnega direktorja GZS v Šaleški dolini

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) mag. Samo Hribar Milič in izvršni direktor GZS Goran Novković sta se med celodnevnim obiskom v Šaleški dolini najprej sestala s predsednico SŠGZ dr. Cvetko Tinauer in direktorjem SŠGZ mag. Francijem Kotnikom, nato pa so skupaj obiskali Premogovnik Velenje in Erico ter se z vodstvoma obeh družb pogovarjali o zanje v tem trenutku najbolj aktualnih vprašanjih, pri reševanju katerih lahko sodeluje in pomaga tudi gospodarska zbornica.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.